Buikwandbreuk operatie

Als er een defect ontstaat in de buikwand, kan er een uitstulping van het buikvlies ontstaan. Die zie je vaak als een bult op de buik. Dit kan op verschillende plekken, zoals navel, boven in de buik (epigastrica) of na een operatie (littekenbreuk).

In de uitstulping zit meestal vet wat in de buik zit, soms kunnen er ook organen in zitten, zoasl darmen. De breuk ziet eruit als een zwelling. Het ontstaat door een opening in de buikwand.

Bij drukverhogende momenten kan de zwelling toenamen, zoals bij hoesten of persen of zwaar tillen. Vaak wordt de zwelling in de loop van de tijd ook groter. Een buikwandbreuk verdwijnt nooit vanzelf en kan groter worden. Zeldzaam is een beklemde breuk, dan is de zwelling plots hard en zeer pijnlijk en kan niet terug geduwd worden. Als hier dan een darm in beklemt zit, kan iemand een obstructie krijgen van de darmen,  met misselijkheid en braken en een steeds boller wordende buik. In dit geval is het belangrijk snel de SEH/ Huisarts te bezoeken en moet er vaak met spoed geopereerd worden.

buikwandbreuk-operatie

Behandelingstraject buikwandbreuk operatie:

1

Contact

2

Intake gesprek

3

Behandeling

4

nAZORG EN HERSTEL

5

Eind Controle

Klachten bij een buikwandbreuk

 • Zwelling bij de buik
 • zeurend of branderig gevoel
 • pijn ter plaatse van de zwelling
 • cosmetisch bezwaren

Buikwandbreuk operatie

De operatie kan op 2 manieren. Indien de breuk bij de navel of boven de navel zit en nog redelijk klein is (tot 2cm breukpoort), kan het lokaal verholpen worden met hechtingen. De kans dat dit goed blijft is ongeveer 70%.

Indien de breuk al groter is (breukpoort> 2 cm) dan is vaak een kuntstof matje vereist om de buikwand te verstevigen. Dit gebeurt vaak met een kijkoperatie. De kuntstof matje wordt dan in ongeveer 6 weken helemaal ingekapseld en maakt de buikwand op dit punt erg stevig. Deze speciaal voor operatie gemaakte matjes worden eigenlijk praktisch door iedereen goed verdragen.

Tijdens beide operatie wordt de uitstulping teruggeduwd en de inhoud bekeken. Indien het vet is wordt het vaak ook weggehaald. 

buikwandbreuk-operatie

Indien je zelf een buikwandbreuk operatie ondergaat, is het belangrijk dat je je zo goed mogelijk voorbereid. Dit zorgt er namelijk voor dat je buikwandbreuk operatie ervaring een stuk prettiger wordt. We geven je enkele regels die je zult moeten volgen. 

  • Nuchter beleid: Je zult nuchter moeten blijven voor de operatie en de anesthesist zal je vertellen wanneer je voor de laatste keer kunt eten voordat je de buikwandbreuk operatie ondergaat. 
  • Medicatiebeleid: De chirurg en anesthesist zullen je vragen of je regelmatig medicatie neemt en zullen je ook vertellen welke medicatie je niet mag innemen binnen een bepaalde periode voor je operatie
  • Minstens 1 week voordat je de buikwandbreuk operatie hebt, zul je niet mogen ontharen of scheren. Dit geeft namelijk een verhoogd risico op het infecteren van de wonde.
 • Zodra de operatie voorbij is zal het buikwandbreuk operatie herstel proces van start kunnen gaan. In eerste instantie zal de wondzorg door een verpleegkundige uitgevoerd worden. Indien het nodig is zul je ook een nieuwe pleister krijgen. 

  Indien je je niet misselijk voelt na de buikwandbreuk operatie zult u een kopje thee of een glas water mogen drinken. Als dit goed gaat, zul je weer mogen eten en drinken wat je wilt. Voordat je naar huis mag gaan zul je moeten eten, drinken en kunnen plassen zonder problemen. Zodra je dit gedaan hebt zal de verpleegkundige je infuus verwijderen en kun je vaak nog op dezelfde dag naar huis gaan. Wanneer je na de buikwandbreuk operatie veel last hebt van misselijkheid na narcose of veel pijn hebt, kan het zijn dat je ‘s nachts moet blijven. 

  De eerste paar dagen na de operatie zal de wond vrij gevoelig kunnen zijn. Zo kunnen dingen zoals: Diep ademhalen, hoesten en bewegen, vrij pijnlijk zijn. De buikwandbreuk operatie herstelperiode duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

Wanneer de verpleegkundige het aangeeft zul je zonder problemen naar huis mogen gaan. Je moet ervoor zorgen dat iemand je kan komen ophalen uit onze kliniek aangezien je niet zelf naar huis mag rijden. De eerste 24 uur na de buikwandbreuk operatie zul je ook niet alleen mogen zijn, indien je alleen woont kun je best vragen aan een familielid of zij bij je kunnen blijven. 

Het is zeer belangrijk dat je na de buikwandbreuk operatie blijft bewegen en vooral niet in bed blijft liggen. De eerste week na de operatie zul je het wondgebied zo min mogelijk moeten gebruiken. Dit kan je doen door niet zwaar te tillen of persen. Indien je na een week geen pijn meer hebt, kun je je activiteiten weer rustig opnemen. Ook kun je vanaf dit moment weer rustig beginnen fietsen, sporten en werken, maar u zult de eerste 6 weken na de operatie niet meer dan 5 kg mogen tillen. Ook is het belangrijk dat je in het algemeen luistert naar je lichaam en de grenzen ervan respecteren. Wat je kunt doen zul je dus ook mogen doen en buiten de eerste 6 weken niet meer dan 5 kg tillen en de grenzen van je lichaam te respecteren zijn er geen andere beperkingen waar je je tijdens de buikwandbreuk operatie herstel periode aan moet houden.Bij elke operatie bestaan er ook mogelijke complicaties, in dit geval zijn dat risico’s op bijvoorbeeld nabloeding, wondinfectie, trombose of longontsteking.

Bij deze operatie kan er ook nog een recidief ontstaan, dit betekent dat de klachten weer terug kunnen komen. Dit kan kort na de operatie of op langere termijn ontstaan, hierbij is een operatieve behandeling vaak weer opnieuw nodig.

Uitzonderlijke complicaties:

 • Darmletsel. er is een heel klein risico op letsel van de darm tijdens de operatie. Als dit gebeurt, kan een nieuwe operatie noodzakelijk zijn. Echter kan er geen kunstmatig geplaatst worden als er een darm open is geweest. Dit is een infectierisico.
 • Chronische pijn (pijn meer dan 3 maanden na de operatie) optreden. Dit komt voor bij een heel

klein deel van de patiënten. Vaak moet je dan met de pijnspecialist deze klachten verhelpen.

Neem contact met ons op als u in eerste 48 uur na operatie de volgende klachten heeft:

 • Heftige pijn in de buik;
 • Een toenemende zwelling in de buikwand;
 • Toenemende pijn en roodheid van het wondgebied;
 • Een temperatuur boven de 38,5 graden Celsius;
 • Ziek worden met overgeven;
 • Plotselinge kortademigheid;
 • Problemen met urineren;
 • Een hevig bloedende wond;
 • In andere gevallen waar u denkt onze hulp nodig te hebben;
 • Pijnstilling

Tegen de pijn gebruikt u op de dag van de operatie en de volgende dag Paracetamol. Voor een goede pijnstilling is het belangrijk dat u om de 6 uur 1000 milligram Paracetamol (2x 500 mg per stuk) inneemt. Zorg dat u Paracetamol in huis heeft.

Kamers & Lounge

Ontdek onze luxe patiëntenkamers, familiekamers en de patiëntenlounge.

PACU

Lees meer over onze Post-Anaesthesia Care Unit (PACU).

Operatiekamer & Team

Ontdek onze luxe patiëntenkamers, familiekamers en de patiëntenlounge.

Wilt u een afspraak maken?

Wil u meer informatie over een buikwandbreuk operatie of een afspraak inplannen voor uw behandeling. Neem dan contact met ons op!