Galblaas Operatie

De galblaas ligt aan de onderkant van de lever en ligt rechts boven de buik. De lever zal gal aanmaken, wat nodig is voor het verteren van voedingsstoffen zoals vetten, en dit via galwegen naar de galblaas laten stromen. De galblaas wordt door je lichaam gebruikt als opslagplaats voor de aangemaakte gal. Wanneer het lichaam de gal nodig heeft zal de galblaas dit via verschillende galwegen, die verbonden zijn met de alvleesklier, twaalfvingerige darm, door laten stromen. Dit is een proces dat dag en nacht doorgaat, zo zal je lichaam ergens tussen de 500ml en 750 ml aan gal per dag laten doorstromen. Indien je iets met extra vet gegeten wordt, kan de galblaas extra gal laten doorstromen zodat je darmen dit zonder problemen kunnen verteren. 

Behandelingstraject:

1

Contact

2

Intake gesprek

3

Behandeling

4

nAZORG EN HERSTEL

5

Eind Controle

Galsteen Klachten

Het proces van het aanmaken van gal kan ook wel eens mis gaan. Zo hoor je vaker dat mensen in de westere wereld vaak last hebben van galblaas stenen. Dit heeft vooral te maken met het eetpatroon van deze mensen. Doordat we gewend zijn om eten met veel vet te eten, geven we ons lichaam de neiging om extra gal te produceren en dit op te slaan voor onze volgende maaltijd. Hierdoor kan een deel van de gal aankoeken en galblaas stenen vormen. Dit zorgt in eerste instantie niet voor problemen, maar wanneer de galblaas stenen los komen kan dit voor problemen zorgen. De galstenen zullen namelijk meestromen met de gal en vast komen te zitten in de galwegen. Wanneer je dit hebt zul je meer kans hebben op het krijgen van een galblaasontsteking! 

Veel voorkomende klachten die op galblaasontsteking of galblaas stenen kunnen duiden zijn:

  • Het gevoel van misselijkheid en een zeurend en onbehaaglijk gevoel in de regio van de maag of de rechter bovenbuik. Dit komt vaak voor na het eten van vettig eten. 
  • Pijn aanvallen rechts boven in de buik waardoor je de drang hebt om te gaan bewegen. Een andere benaming voor deze pijn is Koliekpijn
  • Aanhoudende pijn rechts boven in de buik dat soms gepaard gaat met koorts.
  • Geelzucht waardoor je oogwit en je huid gelig gaan verkleuren. Dit gaat vaak gepaard met ontkleuring van de ontlasting en het krijgen van donkere, cola kleurige urine. 
  • Buikpijn die doortrekt tot aan je rug, gepaard met misselijkheid en overgeven. 

Indien je deze symptomen hebt kun je best een dokter bezoeken. Deze zal meestal door een echografie kunnen bepalen wat de volgende stap zal zijn. In de meeste gevallen zal de dokter besluiten dat de galblaas verwijdert zal moeten worden met een galblaas operatie.

Lees meer

Galblaas Operatie

Indien je een galblaas operatie zult krijgen, zijn er 2 verschillende mogelijkheden. De optie waarvoor het meeste wordt gekozen is de operatie via een kijkgat, ook wel laparoscopie genoemd. Deze operatie word gedaan onder algehele narcose, dit betekent dat uw hele lichaam wordt verdoofd en je niet wakker zult zijn tijdens de operatie. De galblaas operatie zal ergens tussen de 30 en 45 minuten duren. 

De dokter zal 4 kleine sneetjes van 5mm tot 10 mm maken boven in de buik. Hierna zal je buik worden opgeblazen met koolstofdioxide. Door gebruik te maken van speciale apparatuur, instrumenten en een kleine camera kan de galblaas gevonden en verwijdert worden. De bloedvaatjes en de galweg van de galblaas naar de hoofdgalweg zullen worden dichtgemaakt met behulp van titanium clipjes. 

Het kan wel eens zijn dat de galblaas niet te verwijderen is bij een kijkoperatie. Indien dit het geval is zal er een klassieke buikoperatie nodig zijn. Hierbij zal je buik geopend worden ter hoogte van je galblaas. Doordat je hier een grotere buikwonde aan overhoudt, zal het galblaasoperatie herstel proces ook een stuk langer duren dan bij de kijk operatie! Dit komt echter bijna nooit voor.

Lees meer
galblaas-operatie

Wanneer je een klassieke Galblaas operatie ondergaat, zul je een langere herstel periode hebben. Dit is nodig om de wonde zo goed mogelijk te laten herstellen. Hiervoor moet je zelf ook nog een aantal dingen doen. Zo zul je bij het douchen eerst de pleister moeten verwijderen. Na het douchen zul je de wonde droog moeten deppen met een schone handdoek en hierna nog een paar minuten laten drogen voordat je de nieuwe erop kunt plakken. Het kan ook zijn dat je hechtingen hebt die de wonde dicht houden. Hier hoef je niets mee te doen, ze zullen na verloop van tijd vanzelf loslaten. Over het algemeen duurt de genezing van de wonde ergens tussen de een en twee weken. 

Nadat je een galblaas operatie gehad hebt, zul je meteen weer kunnen bewegen. Er is dus geen verplichte rustperiode waarin je niet mag bewegen, maar we raden je wel aan om rustig aan te bewegen en naar je lichaam te luisteren terwijl je dit doet. Als je pijn ervaart, kun je best stoppen met de bewegingen die je op dat moment maakt.Helaas is geen enkele operatie zonder risico’s. Bij elke operatie kunnen er algemene complicaties ontstaan zoals een trombosebeen, longembolie of longontsteking. Bij de galblaas operatie kunnen nog de volgende specifieke complicaties ontstaan:

  • Wondinfectie: een oppervlakkige infectie van de wondjes van de huid of inwendig bij de wond waar de galblaas heeft gezeten. Vaak gaat dit vanzelf over, soms is er antibiotica of drainage van pus nodig.
  • Nabloeding: overal in het lichaam lopen bloedvaatjes, zo ook bij de galblaas. Deze bloedvaatjes worden dicht gebrand of met titanium clipjes dicht gemaakt. Soms gaat een dichtgemaakt bloedvaatje toch weer open en ontstaat een nabloeding. Vaak gaat zo’n bloedvaatje door de eigen stolling vanzelf weer dicht. Soms moet er opnieuw geopereerd worden als het vaatje blijft bloeden.
  • Galwegletsel: dit is een ernstig en heel vervelend letsel, dat gelukkig slechts heel weinig voorkomt (0,03-0,6%). Hierbij wordt tijdens de operatie de hoofdgalweg beschadigd of doorgesneden. Dit is vooral een risico bij gecompliceerde galblaasziekten, waarbij er vaker een ontsteking is geweest of al eerder een operatie in dit gebied is uitgevoerd. Als dit gebeurt moeten er vaak aanvullende ingrepen plaatsvinden, dit kan in het gunstigste geval een drain in de hoofdgalweg via de twaalfvingerig darm zijn tot complexere galweg hersteloperaties met dunne darmen in een academisch ziekenhuis. De chirurg kan hier tijdens het gesprek verder uitleg over geven.
  • Darmletsel: vlak bij de galblaas loopt de darm. Deze kan soms verkleefd zitten aan de galblaas, waarbij de darm beschadigd kan raken als de darm van de galblaas wordt afgehaald. Meestal wordt het letsel van de darm direct gezien en kan het gehecht worden. Soms is de darm niet beschadigd, maar erg kwetsbaar en ontstaat na de operatie een perforatie en een buikvliesontsteking. Dan moet er met spoed geopereerd worden.

Na een galblaas operatie kunt u over het algemeen de volgende dag naar huis. De eerste paar dagen kunt u pijn in uw rechterschouder voelen. Dat komt door restanten van het koolstofdioxide gas dat het middenrif prikkelt. Die klachten verdwijnen vanzelf en u hoeft zich daar geen zorgen over te maken. Tegen de pijn gebruikt u paracetamol, u mag om de 6 uur 1000 milligram Paracetamol (2x 500 mg per stuk) innemen. Thuis is het belangrijk om rustig alles op te bouwen, het advies is om minstens 4 tot 6 weken niet meer dan 5 kg te tillen. Dit heeft te maken met de wondjes in uw buik. Op de wondjes kunt u het beste vaseline smeren om ze soepel te houden.

Douchen kan meteen, maar het is raadzaam niet heel lang te douchen en ook 1 week niet in bad te gaan, de wonden van de huid kunnen dan open gaan. Daarnaast is het verstandig om in het begin licht verteerbaar voedsel te eten en goed water te drinken. U heeft geen galblaas meer, dus moeten de lever en de darmen een nieuw evenwicht vinden.

Als u kort na de operatie te veel vet eet,  kunt u buikpijn krijgen. Probeer steeds meer uit wat u kunt verdragen. Heeft u klachten na gebruik van bepaalde voedingsmiddelen, laat deze dan weg en probeer het een paar dagen later nog eens.

Daarnaast kan de stoelgang enkele weken van slag zijn, van diarree tot obstipatie. Het advies is om voldoende vezels en water binnen te krijgen. Bij de meeste patiënten duurt de galblaas operatie herstel ongeveer 3 tot 6 weken. Werken is weer mogelijk als u zich lichamelijk goed voelt, dit is meestal ook na 3 weken.

Het type werk is natuurlijk van doorslaggevend belang en het is handig om eerst met uw bedrijfsarts te overleggen voordat u weer gaat werken. Het blijft een buikoperatie met een hersteltijd die per persoon verschilt, het advies is om uw grenzen te respecteren. Dan komt het vanzelf goed.

Nadat je een galblaas operatie gehad hebt zijn er een aantal dingen die je wel en niet kunt doen. Zo zijn er veel mensen die zich afvragen wat ze kunnen eten na een galblaas operatie. Het antwoord hierop is vrij eenvoudig: Alles! Je kunt na de operatie rustig aan beginnen met het eten van je normale dieet. We raden je wel aan om veel vezels te eten, om de darmklachten te voorkomen en we raden je aan om op te letten met vettig eten. Dit kan er namelijk voor zorgen dat je darmklachten erger kunnen worden. Lees meer over wat je kan eten na een galblaas operatie hier

Om jezelf te wassen zul je je voor de eerste aantal weken moeten douchen. Zo lang de wonde niet genezen is, mag je niet in bad, niet gaan zwemmen en niet in een sauna. Dit kan de heling van de wonde namelijk verstoren en vertragen. Tijdens de galblaasoperatie herstel periode is het ook zeer belangrijk dat je geen druk op de wonde zet. Zo zul je mogen tillen, maar zodra je iets van druk moet zetten moet je de beweging stoppen. 

Tijdens je galblaasoperatie herstel periode mag je niet sporten. Dit komt doordat je bij de meeste sporten kracht moet zetten op je buikspieren. Hierdoor heb je de kans dat de wonde terug open gaat en je het galblaasoperatie herstel weer van het begin moet starten. Zodra de wonde volleidg hersteld is kun je weer rustig aan beginnen sporten. Hierbij raden we je wel nog aan om niet teveel buikspier oefeningen te doen zodat je hier niet te veel druk op zet.Indien je een galblaas ontsteking als gevolg van galblaas stenen hebt en hierdoor een galblaas operatie zult moeten ondergaan, zul je je waarschijnlijk ook wel afvragen of er nadelen van het verwijderen van een galblaas zijn. Op lange termijn zijn er geen directe gevolgen van het verwijderen van een galblaas. Zo zul je uiteindelijk alle bewegingen en sporten, die je voor de gablaas operatie uitoefende, ook weer kunnen opnemen.

Je zult in de eerste aantal dagen misschien wel wat last hebben van diarreeklachten. Dit komt doordat de lever wel nog gal aanmaakt, maar dit meteen naar de darm toe gaat. Het is daarom belangrijk dat je in deze periode voldoende vezels eet en veel water drinkt.

Kamers & Lounge

Ontdek onze luxe patiëntenkamers, familiekamers en de patiëntenlounge.

PACU

Lees meer over onze Post-Anaesthesia Care Unit (PACU).

Operatiekamer & Team

Ontdek onze luxe patiëntenkamers, familiekamers en de patiëntenlounge.

Wilt u een afspraak maken?

Wil u meer informatie over een galblaas operatie of een afspraak inplannen voor uw behandeling. Neem dan contact met ons op!