Vetbult

Als u een goedaardige zwelling hebt aan uw huid, kunnen we u vaak in onze kliniek op korte termijn behandelen. Hieronder beschrijven we voor welke aandoeningen u hiervoor bij ons terechts kan.

  • Vetbult (lipoom)
  • Verstopte talgklier (atheroomcyste).

 

Een vetbult is een goedaardig gezwel in het vetweefsel onder de huid. Ze zitten vooral in de onderarmen, nek, op de schouders, bovenarmen, bovenbenen en rug. Gewoonlijk kunt u ze duidelijk voelen als zachte, makkelijk te bewegen knobbels. Ze zijn meestal tussen de 1 en 5 centimeter groot. Als ze groter zijn dan 5 cm, dient er eerst een echo gedaan zijn, voordat we het kunnen weghalen. Vaak kunt u deze echo via de huisarts laten maken. Soms zit een vetbult erg vast of diep, dan is het mogelijk deze operatie onder sedatie te laten plaats vinden.

Het is niet bekend waarom mensen deze vetbulten krijgen, soms hebben mensen er maar 1, echter zijn er ook mensen die er tientallen hebben.

sterilisatie man

Behandelingstraject sterilisatie:

1

Contact

2

Intake gesprek

3

Behandeling

4

nAZORG EN HERSTEL

5

Eind Controle

Verstopte talgkliercyste (atheroomcyste)

Een verstopte talgklier is een zwelling ergens op de huid die is ontstaan doordat er een haarzakje met een bijbehorend talgkliertje verstopt is geraakt. Er ontstaat dan een zakje onder de huid gevuld met talg die er niet uit kan. Dit zakje (ook wel cyste genoemd) wordt langzaam steeds groter. Dit soort tal komen heel vaak voor. Ze zijn onschuldig, maar ze kunnen wel heel groot worden en klachten veroorzaken.

Een talgkliercyste ontstaat meestal vanuit een haarzakje waarvan de uitvoergang, waar de haar door naar buiten steekt, verstopt is geraakt. Bijvoorbeeld door een ontsteking of door een beschadiging van de huid. Op een haarzakje komt ook altijd een talgkliertje uit. Dit talgkliertje maakt talg aan, een soort vet dat de huid smeert. De talg kan er niet uit en hoopt zich op. Als de afvoergang van het haarzakje verstopt zit, dan kunnen deze huidschilfers er ook niet uit. Er ontstaat dan binnen in het verstopte haarzakje steeds meer huidschilfers en talg. Het zakje wordt groter en groter. Het gaat niet zo snel kapot omdat de wand stevig is. Zo ontstaat er een cyste. Naast talg en huidschilfers kunnen er ook nog bacteriën in zitten en pus als het ontstoken raakt;

De talgkliercyste kunnen we onder lokale verdoving verwijderen.

Voorbereiding op de operatie

Als u bloedverdunners gebruikt, wilt u dit dan van tevoren melden. Als u dan aangeeft welke bloedverdunners dit zijn en waarom u ze gebruikt, dan kan u advies krijgen om deze medicatie welof niet te stoppen.

Vaak zijn de hechtingen oplosbaar en hoeft u daar niets meer mee. Soms wordt er gekozen voor niet oplosbare hechtingen en moeten deze een keer worden verwijderd.

  • Pijnbestrijding, als u pijn heeft kunt u die goed verhelpen met een eenvoudige pijnstiller als paracetamol, maximaal 4 maal daags 2 tabletten á 500 mg.
  • Na de operatie zit een witte pleister op de wond. Deze moet 24 uur blijven zitten. Daarna mag u deze verwisselen

Kamers & Lounge

Ontdek onze luxe patiëntenkamers, familiekamers en de patiëntenlounge.

PACU

Lees meer over onze Post-Anaesthesia Care Unit (PACU).

Operatiekamer & Team

Ontdek onze luxe patiëntenkamers, familiekamers en de patiëntenlounge.

Wilt u een afspraak maken?

Wil u meer informatie over een kleine verrichtingen of een afspraak inplannen voor uw behandeling. Neem dan contact met ons op!