Sterilisatie man

Sterilisatie moet beschouwd worden als een definitieve vorm van anticonceptie. U moet dus alleen kiezen voor een sterilisatie als u er zeker van bent dat u geen kinderen meer wilt en uw gezin compleet is. In onze kliniek kan dat onder sedatie, dit in tegenstelling tot de meeste ziekenhuizen waar de procedure vaak onder lokale verdoving plaats vindt. Na de ingreep bent u niet meteen onvruchtbaar. Er zitten nog zaadcellen in de zaadleiders. Het duurt meestal 3 maanden of ongeveer 20 zaadlozingen na de ingreep voordat alle levende zaadcellen zijn verdwenen. Om dat te kunnen vaststellen wordt kunt u uw sperma na 3 maanden bij de huisarts laten controleren. Hiervoor krijgt u na de ingreep van ons instructies en een potje mee. Wij wijzen u er nu alvast op dat het onderzoeksresultaat alleen betrouwbaar is wanneer wij uw sperma binnen één uur na lozing in het laboratorium hebben

sterilisatie man

Behandelingstraject sterilisatie man:

1

Contact

2

Intake gesprek

3

Behandeling

4

nAZORG EN HERSTEL

5

Eind Controle

Hoe beïnvloed een sterilisatie je seksleven?

Een sterilisatie heeft geen invloed op uw seksleven. U kunt geen kinderen (meer) verwekken, maar u kunt net als voorheen een erectie en een orgasme met zaadlozing krijgen. Bij deze zaadlozing zijn er na sterilisatie echter geen zaadcellen meer in de zaadvloeistof.

De ingreep

Deze vindt onder sedatie plaats, hiervoor moet u dezelfde dag dus nuchter zijn. Ook scheert u op deze dag met een tondeuse uw balzak kaal. De arts maakt als u slaapt een een klein sneetje links en rechts in de balzak en zoekt daarna beide zaadleiders op. Vervolgens wordt van beide zaadleiders een stukje verwijderd waarna de uiteinden worden verbonden en dicht gebrand. De huid van de balzak wordt gesloten met oplosbare hechtingen. De gehele ingreep duurt ongeveer ongeveer 20 tot 30 minuten.

Gebruik je bloedverdunners? Dan zul je hier een aantal dagen voor de behandeling mee moeten stoppen. Na het intakegesprek met de dokter zul je hier advies over krijgen.

De meeste mensen vragen zich af hoe lang ze last hebben van een sterilisatie bij een man. De meeste mannen hebben enkel in de eerste paar dagen last van pijn. Wanneer de sedatie namelijk uitgewerkt is kan het zijn dat het gebied rond de balzak en de liezen gevoelig en zelfs pijnlijk worden.. Hiervoor kun je pijnstillende medicatie nemen, vaak zijn Paracetamol tabletten van 500mg voldoende. We raden je aan om er slechts 4 tot 6 per etmaal in te nemen. 

Om nabloedingen te voorkomen wordt er aangeraden om de dag van de operatie alles nog rustig aan te doen. Je kunt de dag nadien wel alweer korte douches nemen. 

In principe mag je na de operatie alles gewoon doen zolang je geen extra pijn voelt. We raden je aan om in de eerste week niet te vrijen of te masturberen aangezien dit pijnlijk kan zijn. De eerste 14 dagen na de sterilisatie kun je best ook niet gaan fietsen, zwemmen, sporten of zware gewichten tillen. Hierna kun je wel weer op een rustige manier je sportactiviteiten opnemen, maar hierbij moet je wel de grenzen van je lichaam respecteren.
Veel mensen stellen zich de vraag “Hoe betrouwbaar is een sterilisatie van een man?”. De meeste mensen denken dat het 100% effectief is, maar in sommige gevallen kan het zijn dat de zaadleiders van de man, na de operatie, zichzelf zullen herstellen waardoor de man toch weer vruchtbaar kan worden. Het is echter zeer ongebruikelijk dat dit gebeurt wanneer de sterilisatie op een correcte manier uitgevoerd werd. 

Een ander belangrijk punt waar je op zult moeten letten is dat je niet meteen na de operatie onvruchtbaar zult zijn. Dit komt doordat er nog actieve zaadcellen in de zaadleiders van de man zitten. Het duurt ergens rond de 3 maanden of tussen de 20 tot 25 zaadlozingen na de ingreep, voordat alle levende zaadcellen verdwenen zijn. Om dit te kunnen bevestigen zal je sperma na 3 maanden bij de huisarts gecontroleerd kunnen worden. Hiervoor krijgt je de na de ingreep, de instructies en een potje mee. Het onderzoek resultaat is echter alleen betrouwbaar wanneer wij je sperma binnen een uur na de lozing in het laboratorium hebben, hierna kunnen de resultaten niet volledig vertrouwd worden.

Heb je interesse in het ondergaan van deze operatie onder volledige sedatie of wil je gewoon weten wat een sterilisatie voor een man kost? Dan kun je best contact met ons opnemen, op deze manier kunnen wij je namelijk een persoonlijke offerte opmaken zodat alle kosten duidelijk zijn.

Bloedverdunners dient u een aantal dagen voor de behandeling mee te stoppen, hier krijgt u na de intake advies over.

  • Draag een strakke onderzoek/zwembroek voor de eerste week.
  • De dag de van operatie en de dagen erna rustig aan te doen en de regio koelen indien dit nodig zou zijn.
  • Vermijd de eerste dagen na de ingreep zwaar werk. 
  • Niet sporten of zwaar tillen en wacht met zwemmen tot de wondjes genezen zijn, meestal na 2 weken. Wandelen is vaak wel goed mogelijk.
  • Korte douche is direct 1 dag na de operatie al goed mogelijk.

Bij elke operatie bestaan er ook mogelijke complicaties, in dit geval zijn dat risico’s op bijvoorbeeld nabloeding, wondinfectie. Zeldzamer is chronische pijnklachten. Na sterilisatie is er een kans van 2-5% op chronische pijn in de balzak. Er is een kans van ongeveer 5% op nabloeding en/of bloeduitstorting in de balzak. Meestal lost de bloeduitstorting vanzelf op. Ongeveer 1% van de patiënten krijgt een bijbalontsteking.

Kamers & Lounge

Ontdek onze luxe patiëntenkamers, familiekamers en de patiëntenlounge.

PACU

Lees meer over onze Post-Anaesthesia Care Unit (PACU).

Operatiekamer & Team

Ontdek onze luxe patiëntenkamers, familiekamers en de patiëntenlounge.

Wilt u een afspraak maken?

Wil u meer informatie over een sterilisatie operatie of een afspraak inplannen voor uw behandeling. Neem dan contact met ons op!